Vernieuwen webagenda


augustus 2017

Totale redesign webagenda simplex (tandarts­software)

Van html2 naar html5 met moderne responsive css.

Uitstekend werkende software maar het zag er behoorlijk gedateerd uit (html2). Probleem was dat bij eerdere pogingen om de css aan te passen men stuk liep omdat daarna de software niet meer werkte. Te beginnen met de inlogpagina, zoals je kunt zien een aantrekkelijke uitdaging...

Redesign tandartssoftware

De files die ik onder handen kreeg waren .tpl-files, gegenereerd met smarty template engine. En die kan je niet zomaar even bekijken in je browser. Dat kan alleen in een online testomgeving, in dit geval een virtual machine.
Als voorwerk had ik enkele files een .php extensie gegeven zodat ik in de browser enigszins kon zien 'waar ik zat'. Zo heb ik alvast een begin kunnen maken met de nieuwe stylesheet.

De 'back-ender' van het kleine team waarin ik werkte had de testomgeving klaargezet. Het eerste waar ik mee begon (en wat gek genoeg nooit gedaan was) was het doctype aanpassen naar html5 en daarna voorzichtig de overbodige table's eruit halen. De eerste van ongeveer 40 templatefiles...
Het bleek dus dat je inderdaad uiterst precies en voorzichtig om alle smarty-tags en if-statements heen moest laveren om te zorgen dat alles bleef werken, en het ging nogal een aantal keren mis! Maar aan het eind van de 1e dag na ongeveer 10 keer vallen en weer opstaan kreeg ik de 'hang of it' en hadden we dit.

Redesign tandartssoftware

Een heerlijke klus; veel overbodige table's (en dus veel html) eruitgehaald, de resterende grotere table's gestyled met moderne css, op de mobiele opgelost met een 'overflow auto' en de formulieren gemoderniseerd. Dan alle icons (gifjes) vervangen door modern uitziende svg-icons, én het hele pakket meteen responsive gemaakt.

De praktijk kan de webagenda nu een eigen look geven en kan het eigen logo uploaden en als achtergrond kiezen tussen een gradiënt of een achtergrondfoto.

Redesign tandartssoftware