De editor gebruiken
Open je website, en in een nieuw venster de editor. Je komt bij de 'blocks' of je blog, net hoe dat is ingesteld. Nadat je iets hebt aangepast klik je op 'save', en er verschijnt een groen vinkje. Dan check je de wijzigingen op de website die open staat in het andere venster. Wel altijd op verversen klikken natuurlijk 😉. Rechtsonder kan je uitloggen.
Wachtwoord vergeten? 🙈
Mocht je meer dan drie keer het verkeerde wachtwoord hebben ingetikt, kan je even een uur niet meer inloggen... Weet je het ineens weer wel en heb je haast, log dan in in een andere browser. Ben je het helemaal kwijt? Mail me even en ik stuur het op of ik reset het wachtwoord voor je.
📝Tekst aanpassen
De tekst in de editor ziet er natuurlijk anders uit dan die van je website, daar zorgt de stylesheet voor. Daarom moet je nooit de tekst daar een andere opnaak geven want dan zal de tekst op je website er niet meer hetzelfde uitzien.
Je kunt wel een header-type kiezen voor de kopjes. Daarvoor klik je op het 2e icoontje van links ¶ en kan je kiezen uit bijvoorbeeld header2 header3 etc. Weet je niet meer welke header er gebruikt is? Spiek dan even in de html-modus <> om te kijken welke het is.
Op een nieuwe regel beginnen.
Normaal tik je op 'enter'. Nu is dat in deze (en veel andere) editors anders. Als je daar op 'enter' tikt denkt de editor dat je een nieuwe paragraaf begint, en er onstaat een witruimte.
Wil je dus gewoon op een nieuw regel beginnen gebruik tegelijkertijd shift enter.
🔗Een link invoegen
Zet de cursor in de tekst waar de link moet komen of selecteer de tekst en kopieer, klik dan op het piepkleine schakeltje in het menu
Er verschijnt een venster met een ruimte voor het internetadres (URL) en een ruimte voor de tekst die gelinkt moet worden.
Gebruik altijd het hele internetadres, (nieuwste aanbeveling voor seo) ook bij interne links.
Let goed op dat je het juiste adres gebruikt, dus met of zonder www of met of zonder 's' achter http. Dan kan je nog kiezen of die pagina in een nieuw venster opent of juist niet. Zelf doe ik het wel bij een link naar een andere website maar niet bij een pagina binnen je site zelf.
📎PDF invoegen
Om een pdf in te voegen klik je op het paperclipje. Dan verschijnt er een venster waarmee je de naam van de link kunt kiezen waarmee je de pdf kunt openen. Als je niks invult verschijnt de filenaam als link.
Afbeelding als link
1] Plaats de pdf.
2] Ga met je rechtermuisknop op de tekstlink staan en kopieer de url.
3] Voeg een afbeelding in.
4] Klik op de afbeelding, er verschijnt een zwart knopje met 'edit', klik daarop en dit venster hieronder verschijnt.
5] Plak je gekopieerde url erin
6] Check even of de link werkt en haal daarna de tekstlink weg.
Vergeet niet een title in te vullen (waar je afbeelding/pdf over gaat mocht het plaatje niet verschijnen, is goed voor seo)
🌅Afbeeldingen
Geef je afbeeldingen altijd een naam waarover ze gaan. Dat helpt nl bij de vindbaarheid van je site. Dus niet 1234bshsadksaj56_IMG.jpg maar bijvoorbeeld: mijn-kat.jpg.
Vul altijd een 'title' in. Daar vul je kort in waar je afbeelding over gaat, bijvoorbeeld 'mijn kat klimt in de gordijnen'. Deze omschrijving is niet te zien maar verschijnt als tekst wanneer de afbeelding om de een of andere reden niet wordt geladen. Die omschrijving wordt gecrawld ook door zoekmachines en het wordt opgelezen door speciale software voor mensen met een visuele beperking!
Zorg dat je afbeeldingen niet te groot zijn. Webpagina's met zware afbeeldingen laden langzaam, zoekmachines houden er niet van en op je telefoon zijn je bezoekers zo door hun databundel heen...
Grootte in pixels en KB's
De gemiddelde schermresolutie van een computer ligt tussen de 2000-2800px. Daar kan je rekening mee houden bij het kiezen van de juiste afmeting. Voor schermvullende achtergrondfoto's dus ongeveer 2300 - 2800px breed. Als het om een kleine portretfoto gaat, kan je ongeveer 500 - 700px breed aanhouden.
Houd voor je gallery een gemiddelde van 100KB per foto aan. Hoe minder hoe beter vooral als je er veel plaatjes in hebt staan.
▭ Liggende foto's 1500px breed.
▯ Staande foto's 1000px breed.
Tot slot moet je je plaatjes nog comprimeren. Dat is het aantal KB's verminderen zonder dat er beeldverlies optreedt.
Programma's om je foto's mee te bewerken en te comprimeren
Comprimeren in photoshop doe je met de 'save for web' optie. Heb je geen photoshop hier wat goede alternatieven:
Mac
Op een mac kan je het standaard programma 'preview' gebruiken. Open de afbeelding en klik op bestand > exporteren als... en met een schuifje onderaan kan je de kwaliteit aanpassen. Ongeveer tot op 60%.
Of download het handige gratis programaatje ImageOptim. Daarin kan je een hele map met plaatjes aanklikken en binnen een mum van tijd haalt ie er 60 tot 75% vanaf.
Windows
Toen ik nog op een windows computer werkte vond ik irfanview altijd een heel fijn en uitgebreid programma en nog gratis ook. Het heeft een 'save for web' - plugin die je kunt downloaden en installeren.
Online
Online editor: pixlr.com
Online comprimeren: tinyjpg.com, png files tinypng.com.
💻Blog- of nieuwspagina
Zo af en toe iets nieuws toevoegen op je blog- of nieuwspagina of hoe je het ook wilt noemen zorgt ervoor dat je website 'fris' blijft, en zoekmachines houden van regelmatig nieuwe content op je site.
De titel die je je blog geeft wordt automatisch een internetadres, goed om daar dan ook belangrijke zoekwoorden in verwerken.
Nieuws, wetenswaardigheden, het helpt allemaal mee om gevonden te worden. Bovendien kan je je blog delen op social media en zo zorg je ook nog eens voor extra traffic naar je site.
Zorg ook hier weer dat je afbeeldingen niet te groot zijn.
##more##
Wil je op een bepaalde plek in de preview van je blog een 'lees meer' link? Zet de cursor op de plek waar je het wilt hebben en tik ##more## in. In je blog komt dan vanzelf 'lees meer...' te staan en het linkt - net als de titel - automatisch door naar de hele blog.
Meer vragen?
Mail of bel me gewoon!